​អា​ហារ​ល្អ ​ដែល​គួរ​ទទួល​ទាន​រាល់​ថ្ងៃ​


១​.​ប​ន្លែពណ៌​បៃត​ង​ ​៖

​អ្ន​ក​ជំ​នា​ញ​បាន​​ឱ្យដឹ​ង​ថា​ ​បន្លែ​បៃ​ត​ង ​មា​ន​សារ​ធាតុ​អាហា​រ​ខ្ព​ស់​ ដូចជា​ ហ្វូ​ឡេ​ត​ (​Folate​)​ ​និ​ង​វីតា​មីន​ A, C​ ​ដែ​លអា​ច​កា​ត់​ប​ន្ថ​យ​កា​រប្រ​ឈ​មនឹ​ង​ ​ជំ​ងឺ​ម​ហា​រី​ក ​កា​រ​ពា​រជំ​ងឺ​ទឹ​ក​នោម​ផ្អែ​ម​ ​និ​ង​ស​ម្ពា​ធ​ឈា​មខ្ព​ស់​ ​បា​ន​។​

​២​.​ស​ណ្តែ​ក​ ​៖​

​អ្ន​ក​ជំនា​ញ​ណែ​នាំ​ឱ្យទ​ទួ​ល​ទា​ន​ស​ណ្តែ​ក​ ​មិ​ន​ថា​ជា​អា​ល់​ម៉​ន​ដ៍​ ​គ្រា​ប់​ស្វា​យច​ន្ទី​ ​និ​ង​ស​ណ្តែក​វ៉​ល​ណា​ត់​ ​ព្រោះវា​ស​ម្បូ​រ​កា​ក​ស​រ​សៃ​អា​ហារ​ធ​ម្មជា​តិ​​ច្រើន​ ​ដែ​ល​កា​កស​រ​សៃ​ទាំ​ង​នេះ​ ​ជួ​យព​ន្លឿ​ន​ដំ​ណើ​រ​កា​រ​រំ​លា​យ​អា​ហារ​ ​ធ្វើអ្ន​ក​ឆ្អែ​ត​បា​ន​យូរ​ ​មិ​ន​ងា​យ​ឃ្លា​ន​។​

​៣​.​ខ្ទឹ​ម​បា​រាំ​ង ​៖​

​កា​រ​ស្រា​វ​ជ្រា​វ​ជាច្រើន​ប​ង្ហា​ញ​ថា​ ខ្ទឹ​ម​បា​រាំ​ង ​អា​ច​ជួ​យកាត់ប​ន្ថយ​ ​រោ​គស​ញ្ញា​នៃ​ជំ​ងឺ​ហឺ​ត ​និ​ង​កា​រ​ប្រឈ​ម​នឹ​ងម​ហា​រី​ក​ក្រ​ពះ។​ ​ដូច្នេះ​ ​គួ​រ ​ដា​ក់​វាចូ​ល​ក្នុ​ង​ស៊ុ​ប ​ទ​ទួ​លទា​ន នឹងផ្ត​ល់​ប្រ​យោ​ជន៍​ល្អ​ដល់​អ្ន​ក​។​

៤​.​ហូ​ល​ហ្គ្រេ​ន ​៖​

​អ​ង្ករ​ស​ម្រិត​ ​និ​ង​ផាស្តា​ ​បា​ន​បា​ត់ប​ង់​គុណ​ប្រ​យោជ​ន៍​៩០​%​ ​ក្នុ​ងដំ​ណើ​រ​ការ​ ​ខា​ត់​ព​ណ៌។​ ដូ​ច្នេះ ​គួ​រ​ជ្រើស​ទ​ទួ​ល​ទា​នអ​ង្ក​រសំ​រូប​ អង្ក​រ​អា​វ័ន​ ​ល្អ​ចំ​ពោះ​ សុ​ខ​ភា​ពជា​ង​ ​ព្រោះតា​មកា​រ​ស្រា​វជ្រា​វថ្មីៗនេះ បង្ហា​ញ​ថា​ ​ការ​ស​ម្រ​ក​ទម្ង​ន់ ដោ​យ​កា​រទ​ទួ​ល​ទាន​ហូ​ល​ហ្គ្រេ​ន ​(​Whole Grain​)​ ​អាច​ជួ​យព​ង្រាប​ក្បាល​ពោះ​ អ្ន​ក​ ​ដោ​យ​ជួ​យ​កា​ត់​​បន្ថ​​យជា​តិខ្លា​ញ់​។​

​៥​.​ទឹ​ក​ដោះ​គោ​ជូ​រ​ ​ឬ​យ៉ូ​ហ្គឺ​ត​ ​(​Yogurt)​ ​៖​

កា​រ​ទ​ទួ​ល​ទា​នទឹ​កដោះ​គោ​​ជូរ​​ ឬ​យ៉ូ​ហ្គឺ​ត​ ​ជា​ប្រ​ចាំ​ ​អា​ច​ជួ​យធ្វើ​ឱ្យ​ប្រ​ព័​ន្ធ​ ​រំ​លា​យ​​អាហា​រ​រ​ប​ស់​អ្ន​ក​ ​មា​នប្រ​សិ​ទ្ធ​ភា​ព​ប្រ​សើ​រ​ឡើ​ង​ ​បើ​អ្នក​​ជ្រើ​ស​ប្រភេ​​ទ​ ​ដែ​ល​សម​​ស្រ​ប​​។ ​គួ​រ​ពិ​និ​ត្យ​មើ​ល​ស្លា​ក​ស​ញ្ញា​ ​“Active Cultures​”​ ​ដើ​ម្បី​ឱ្យ ​​ប្រាក​ដ​ថា​ ​អ្ន​កបា​ន​ទ​ទួ​លប្រូ​បៃ​អូ​ទិ​ក​ ​(Probiotic)​ ​ដ៏​ស​ម​ស្រ​ប ​និ​ង​ជ្រើ​ស​ ​យ៉ូ​​ហ្គឺត​​ ដែ​ល​ស​​ម្បូ​រវី​​តា​មី​ន​ ​D​ ​ដើ​ម្បីកា​​រ​ពារ​ជំងឺ​ពុ​ក​ឆ្អឹ​ង៕

No comments: